Recension: Flyktingfängelser

 

flyktingfangelser

Publicerad i Brand, 2016

Flyktingfängelser – En antologi om Migrationsverkets förvar

Vi läser skräckhistorier om flyktingläger som liknar fängelser på Papua Nya Guinea, inlåsta människor bland tropiska växter och sandstränder. Kontrasten fängelse och paradis! Australien vägrar ta emot folk som kommer med båt (vem kan flyga utan visum?) och placerar människor i nöd i fängelser på exotiska öar. Australien, hur kan de vara så snåla, främlingsfientliga, så inhumana?

 

Vad är ett försvar? Migrationsverkets låsta enheter där personer utan uppehållstillstånd i Sverige hålls frihetsberövade i väntan på utredning, avvisning eller utvisning.

 

Vi har flyktingfängelser i Sverige.

 

Boken “Flyktingfängelser. En antologi om migrationsverkets försvar (Verbal Förlag)”, framställd av redaktörerna Ulrika Andersson, Elinor Hermansson, Lina Myritz och Tove Stenqvist, tar oss först med till

 

Men som en vän skrev på Facebook efter att Sverige radikalt stramat in sin flyktingpolitik: “En lag är inget annat än ord på ett papper, skitlagar ska brytas och lagar kan förändras. Lyd inte, stå inte på knä, sörj inte. Organisera! Vissa saker är värda att slåss för. Jag uppmanar alla ledsna att bryta mot de nya lagarna. Smuggla flyktingar, sabba utvisningar, göm de som måste gömmas. Det är ni som kommer vara hjältarna om hundra år.”

 

“Jag hade lovat alla på avdelningen tårta. En tårta som skulle ge oss en känsla och smak av det normala livet utanför murarna”.

Habis berättelse: “Jag insåg att det var meningslöst. Personalen skulle aldrig ge med sig. De hade bestämt sig, inga undantag. Inte ens för en födelsedagstårta. Jag skulle inte få ta med den in.”

Om Australien och deras läger. Men de finns i sverige.

Vad är ett förvar?

Ett stycke om att bli frihetsberövad utan att ha begått ett brott. Viktigt: s 67.

Viktigt s 71: om Sverige som ett utflyttningsland

Boken går igenom förvarets historia – från bla bla till bl bla. Det är ingenting nytt, men s.78

Dhuas, då gravid i åtta månader, s. 81: “tiden på förvaret var det värsta i mitt liv. Jag önskar ingen att hamna där”

Som när de hundratals flyktingarna som hösten 2015 bodde på Malmömässan inte fick lov att lämna byggnaden ens för att cigaretter – då polisen ansåg de vara illegala. ‘Ingen är ju illegal” s. 79


Men detta är viktigt och bör noteras: “parallellt med den politiska kampen för en human flyktingpolitik måste aktivister även tillägna sig den kunskap som krävs för att kunna argumentera för en annan, mer progressiv tolkning av den lagstiftning som redan finns.”

Boken innehåller Förjävliga berättelser om tillvaron på ett förvar: maten, information s. 106-107.

Men i Flyktingfängelser är det är inte det känslomässiga som berör: förtvivlan, rädsla, frustration, ilska. Ej heller det våldsamma: tortyren (ge exempel på tortyr), ovissheten, osv osv. Det som berör allra mest är berättelserna om det konkreta materiella: familjen som ber om att få vinterjackor (s. 31) för de vet att det kommer att vara kallt o Kabul när de kommer fram – de kommer att döda oss (kursiv) – men de behöver vinterjackor. Lite korta ärmar, men jackan är varm. Och tårtan (s. 57) Tårtan som var en säkerhetsrisk. – citera från tårtan. “Jag hade lovat alla på avdelningen tårta. En tårta som skulle ge oss en känsla och smak av det normala livet utanför Murarna”. Historierna om systemets brister; orättvisa avslag och missförstådda intervjuer, osv osv känner många av oss till. Vi vet att systemet är fucked up, och vi nickar konstaterande när det bekräftas gång på gång.

Men berättelser om tårtor, vinterjackor, . Det som är normalt – mänskligt och vardagsligt – i en onormal situation. Jag vill bara lägga mig ner och grina in i en kudde – men som min väninna på Facebook sa:  fjfjfjdjdbdndn citat